Please return following links to the footer:
Designed by SMThemes.com, thanks to: CrocoThemes.com, JDis.co and SJThemes.com
Karty win i wódek

Karty win i wódek

Karty win i wódek dla poszczególnych zakładów gastronomicznych (restauracji, kawiarni i lokalu nocnego) opracowuje się oddzielnie. Karty te powinny się różnić od kart potraw i napojów. Karty win i wódek wykonuje się na specjalnych, przeznaczonych do tego celu, kolorowych drukach.
Układ karty win i wódek według kolejności:
♦    wódki (w tym także whisky i gin);

♦    koniaki;

♦    likiery;

♦    wina białe wytrawne;

♦    wina białe półwytrawne;

♦    wina czerwone wytrawne;

♦    wina czerwone półwytrawne;
♦    wina deserowe;
♦    wermuty;

♦    wina szampańskie.
Przy każdej pozycji powinna być wpisana pojemność butelki, cena sprzedaży z butelką oraz pojemność kieliszka i cena sprzedaży jednego kieliszka.

Karta win i wódek powinna być tak zestawiona, aby odpowiadała możliwościom finansowym potencjalnych konsumentów. Ceny win powinny być podawane od najniższych do najwyższych.

Kartę win i wódek podpisuje kalkulator i kierownik zakładu.

W karcie win i wódek należy podać pełne informacje dotyczące sprzedawanych win, a mianowicie:

- pełną nazwę trunku i jego pochodzenie

-    rocznik (stosuje się główne do win i koniaków, których smak i wartość zależą od lat dojrzewania),

-    dla win szampańskich informacje dodatkowe (podawane na etykietach) określające smak, jak np.: brut – zupełnie wytrawne, ekstra dry lub très sec

-    bardzo wytrawne, dry lub sec – wytrawne, demi sec – półwytrawne, demi doux – pófsłodkie, doux – słodkie oraz suchoje – wytrawne, połsuchoje

-    półwytrawne.

Kartę win i wódek dzieli się zwykle na dwie części:

-    kartę win i wódek,

-    kartę napojów chłodzących, tj. wody mineralne, soki owocowe itp. Odmienną grupę w karcie stanowią piwa.

Kelnerzy powinni wiedzieć, w jakich temperaturach podaje się poszczególne rodzaje i gatunki napojów alkoholowych, do jakich potraw i co oznaczają napisy na etykietach.