Please return following links to the footer:
Designed by SMThemes.com, thanks to: CrocoThemes.com, JDis.co and SJThemes.com
Ogólne zasady podawania

Ogólne zasady podawania

Termin „obsługa konsumenta” obejmuje określony zakres usług świadczonych przez zakłady gastronomiczne przy podawaniu potraw i napojów.

Przez „serwis” (franc, servis – podawać, usługiwać) należy rozumieć zasady i formy świadczenia usług gastronomicznych przy użyciu właściwego sprzętu, potraw i napojów, wykonywane przez wykwalifikowanych kelnerów. Właściwe formy serwisu mogą być zrealizowane tylko wtedy, gdy zakład dysponuje właściwym sprzętem, atrakcyjnymi potrawami i umiejętnością obsługi.

Przy obsłudze konsumenta uwzględnia się:

-    kolejność podawania potraw,

-    czynności, które należy wykonać z prawej strony konsumenta,

-    czynności, które należy wykonać z lewej strony konsumenta,

-    zachowanie właściwego kierunku obsługi.

Czynności, które należy wykonać podchodząc z prawej strony konsumenta:

♦    podanie karty menu;

♦    prezentacja win i wódek;

♦    napełnianie kieliszków z butelek, karafek;

♦    napełnianie filiżanek z dzbanków z kawą i herbatą;

♦    podawanie potraw wyporcjowanych na talerzach oraz napojów w kieliszkach;

ustawianie talerzy, filiżanek, potraw, szkła i napojów w szklankach i filiżankach;

zbieranie talerzy, filiżanek, sztućców, sosjerek, kieliszków i butelek; uzupełnienie zastawy stołowej;

ustawianie salaterki z jarzynami (na prawo powyżej talerza do dania zasadniczego);

ustawianie sosjerki z łyżkami (dla jednego konsumenta na małym talerzyku, na prawo od salaterki), uszko sosjerki skierowane w lewą stronę;

ustawianie półmiska z daniami zasadniczymi (powyżej talerza płaskiego);

ustawianie wazy z zupą (na talerzu płaskim bezpośrednio nad talerzem głębokim).

Czynności, które należy wykonać podchodząc z lewej strony konsumenta:

♦    prezentacja potraw na półmiskach;

♦    serwowanie potraw z półmiska, salaterek itd.;

♦    nalewanie zupy z wazy przez kelnera oraz przez samego konsumenta;

♦    pobieranie z półmisków potraw samodzielnie przez konsumenta;

♦    pobieranie przez konsumentów napojów w kieliszkach ustawionych na tacy;

♦    ustawianie talerzyków do pieczywa;

♦    zbieranie zastawy stołowej.