Please return following links to the footer:
Designed by SMThemes.com, thanks to: CrocoThemes.com, JDis.co and SJThemes.com
Sposoby podawania owoców

Sposoby podawania owoców

Owoce jagodowe podaje się wyporcjowane w szklanych kompotierkach lub na szklanych talerzykach z dodatkiem bitej śmietanki. Naczynie z owocami stawia się na podstawce, na której z prawej strony układa się łyżeczkę.

Owoce takie, jak: arbuzy, ananasy, banany, melony podaje się zazwyczaj w formie sałatek owocowych, pokrajane w kostkę lub plasterki ułożone na szklanych talerzykach – skropione aromatycznym likierem i posypane cukrem pudrem. Do owoców podaje się widelczyk i łyżeczkę. Na stole należy postawić

dodatkowo cukier puder.

Owoce cytrusowe podaje się z cukrem na talerzykach (sposób przygotowania omówiono przy śniadaniach).

Owoce krajowe (jabłka, gruszki, winogrona, brzoskwinie) oraz owoce południowe (banany, pomarańcze, mandarynki, ananasy) można podawać w pojedynczych porcjach lub wieloporcjowo. Pojedyncze porcje owoców podaje się na szklanych talerzykach deserowych wraz z nożem i widelcem do owoców.

Owoce podawane wieloporcjowo układa się dekoracyjnie na gerydonie lub w specjalnym koszyku, który stawia się na środku stołu konsumenckiego. Do owoców tych należy podać szklany talerzyk oraz nóż i widelec do owoców, a także salaterkę z ciepłą wodą zakwaszoną kwaskiem cytrynowym do mycia palców i serwetkę płócienną. Kosz owoców powinien zawierać co najmniej 4+5 gatunków różnych owoców, estetycznie ułożonych. Owoce można podać jako oddzielną potrawę na zakończenie posiłku, zawsze jednak po deserze.